Wednesday 19 December 2012

Si baldu merah...


Bismillah wal hamdulillah...

Utk first entri ni sy nk share mengenai 1resepi best n sedap yakni si baldu merah... eh? RED VELVET sbnrnya... :) so korg kena cuba ek sbb entri ni sy nk share resepi red velvet yg sy dpt dari blog Nasi Lemak Lover... skali cuba mesti jadi pnya! ni version cupcakes... if takut nk cuba version cake leh try version cuppies dulu :)

Kalau malas nk cuba boleh order je dari sy ek... hehehehe... jaui murah2 ja... 16pcs = RM40 so mohler order.. ^_^ 3-4hari pun dok elok n gebu lg...serius!

RED VELVEL CUPCAKES

Bahan-bahan:

150g tepung kek (saya guna tepung rose-cake flour)
1/2 tsb baking powder
1 tbsp serbuk koko
80g butter at room temp (saya guna buttercup je)
120g gula castor
1 large egg
1/2 tbs vanilla essence
1/2 cup buttermilk at room temp (saya campurkan 1/2cawan fresh milk dgn 1/2tbsp cuka n dibiarkan selama lbh krg 10minit)
1tbsp liquid red food coloring
1/2 tsp cuka
1/2 soda baking

Cara-cara:

1) Seperti biasa pre-heat oven pada suhu 180c
2) Ayakkan tepung, serbuk koko, baking powder dalam 1mangkuk. Ketepikan
3) Dalam jug, satukan liquid red coloring dgn buttermilk. Ketepikan
4) Dalam mangkuk mixer, satukan butter dan gula castor. Pukul kedua2 bahan ini sehingga putih+gebu. Selepas itu, masukkan telur n pukul lagi. Kemudian masukkan vanilla essence.
5) Perlahankan speed mixer, kemudian masukkan bahan yg diayak (tepung+serbuk koko+baking powder) dan buttermilk+liquid red coloring berselang seli. Mulakan dgn tepung dan akhirkan dgn tepung juga. Pastikan semua bahan bersatu dgn sebati.
6) Combine cuka+soda baking dalam mangkuk kecil sehingga bahan berbuih-buih. Cepat2 masukkan ke dalam batter (adunan) tadi dan kacau rata.
7) Sediakan cupcakes liner dan masukkan adunan 3/4 daripada cupcakes liner. Masukkan ke dalam oven di tengah rack dan bake dalam masa 20-25minit. Ikut kesesuain oven anda
8) Sejukkan dulu cucakes sblm apply creamcheese frosting.

Boleh order dgn saya ye... :)

For cuppies harga seperti berikut:

16pcs = RM40
25pcs = RM60

For cakes harga seperti berikut:

6inc = RM 50 (2 layers)- creamcheese frosting
8inc = RM65 (2 layers) - creamcheese frosting

0 comments:

Post a Comment

 

Faizah's Baking Stories Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting