Thursday 20 December 2012

Pavlova Sempurna?


Bismillah wal hamdulillah...

Aiseh tajuk... sesempurna manakah cik pavlova anda?bila kuar je dari oven xruntuh, ada crack2 tanda pavlova anda crunchy jgnla pulak crack over sgt smpai pecah habes kan?warna yg nmpak menyedapkan mata yg memandang... antara tips yg sy dpt yg boleh dishare di sini adalah:

1) Gunakan "old egg whites" - malas nk translate tp ini berkaitan dgn jumlah protein yg terdapat dlm telur. Di mana kalu fresh eggs, proteinnya masih byk n aktif whilte kalu telur yg sedikit lama proteinnya lbh relax bak kata owner blog tuh... Sila visit blog utk baca dgn lbh lanjut

2) Meringue benci kegemukkan?eh? LEMAK! - makna kata, jgn biarkan telur putih bercmpur dgn sbrg jenis minyak atau telur kuning walaupun setitik... kalu bercmpo xpyh berusaha la utk me'meringue'kan anda pnya putih telur tuh...smpai esok pun xkan meringue... percayalah! hihi...

3) Pastikan gula anda betul2 melarut dlm adunan anda -  makna kata, teknik yg sesuai seperti blogger ni kata, masukkan 1tbsp setiap sesi n beat sehingga 2-3minit kemudian masukkan 1tbsp utk sesi berikutnya n beat lg selama 2-3minit... buat begitu sehingga gula melarut sesempurna mungkin. Utk test sama ada gula tu sudah larut/hancur dalam adunan meringue cuba cubit sket adunan dgn jari n gesel2kan dgn jari anda...rasa ketulan gula lagi atau x?pastikan licin je rasa makna kata da xdak ketulan gula yg kasar2 tuh... skit2 je should be ok... kalu bleh xrasa langsung kekasaran gula itu ye...

4) Alaskan tray dgn baking paper yg basah and gris pada tray (anyone penah try x?mcm takut je nk cuba...hehe...just guna baking paper kering mcm biasa) Sumber: OnePerfectDayBlog
5) Pastikan suhu telur berada pada suhu bilik... Semua org pun tahu tips plg penting ini... masa nk asingkan telur je kena dlm keadaan sejuk sbb senang nk asingkan telur putih n kuning. Pastu biarkan seketika utk pastikan telur putih berada pd suhu bilik... slalunya sy letak bowl berisi telur putih sejuk tuh bawah kipas...hiks...
6) Masa da putar telur putih dgn gula, utk pastikan gula btul2 hancur dgn telur putih, amik sket meringue tuh n gosok pada jari...kalu masih rasa butiran gula pada jari agak byk makanya kena smbung putar lg meringue tuh... kiranya gula xhancur betul lg...
7) Org ni bg tips guna sudu besi masa nk letakkan adunan meringue atas tray... malas nk translate sila g blog dia n baca ye
8) Pastikan remove pavlova anda ke atas 'serving plate' atau board cake ketika pavlova masih agak2 suam utk elak rekahan semasa proses mengubah pavlova. Org blog ni nasihatkan utk terbalikkan pavlova utk mengerinkan bahagian bawah pavlova. So guna lapisan bawah pavlova la sbg bahagian atas utk spread whipping cream n buah2 segar... gud idea rite?? ;P
9) One final tip... encik blogger ni nasihatkan jgn simpan pavlova anda dlm fridge... simpan dlm bekas kedap udara je... dia ckp, if cuaca kt tmpt kita ni panas (mcm kt malaysia la kans...nak2 perlis ni haa...) jgn letak whipping cream terlalu awal... once da nk serve baru spread whipping cream n atur buah2... (mcm advice sis irma la)
10) Meringue yg da baked n blom spread whipping cream bleh tahan 2-3hari dlm bekas kedap udara... bila nk makan je leh trus spread dgn whipping cream n buah2 pastu ngapp trus... jgn tunggu terlalu lama utk serve... maksimum pavlova elok pada suhu bilik sblm dihidangkan hanyalah 1-2jam je... or else dia akan berkecai... nak2 cuaca malaysia yg agak panas... mmg possible teksture pavlova lembik n mudah berkecai... bleh test pasneh... buat utk makan2 sndiri... so mana lbh prefer?dlm keadaan lembut atau crunchy?
 
google.com
google.com
 

0 comments:

Post a Comment

 

Faizah's Baking Stories Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting