Saturday 19 January 2013

Snowy cheesecake~!


Bismillah wal hamdulillah...

Satg nk buat snowy cheesecake atau dlm bahasa melayunya kek keju bersalji... hehe :) Lama dah kek nk glamer tp skrg mcm da naek blk... sy da try buat sejak 3thn lalu... n last buat last year pas pantang... haha! sbb kemaruk lapar kek terus pas pantang 60hari makan kek nehs! kemaruk nk baking jgk sbnrnya... 

Eceli sy ada 2versions resepi n sy akn share both resepi... tryla yg mana sesuai dgn korg semua k~! :)

1st version (resepi 1st attempt 3thn lalu...huhu) - semua blog rasanya guna n share resepi yg sama cam nehs...tp sy amik dari blog Dari Dapur Kecilku

Bahan-bahan:

Sponge cake vanilla:
 
6biji telur gred A (dibuang 2biji telur putih) atau 5biji telur gred B *sy pakai 5biji telur gred B
100g gula castor
60g tepung jagung
50g air sejuk dari peti ais
1tsp baking powder
2tbsp ovelete
75g mentega cair/minyak sayuran/minyak mazola
1tsp esen vanila

Creamcheese frosting:

250g creamcheese
3/4 cawan susu pekat
1tsp esen vanilla
perahan jus lemon *optional

Hiasan *ikut citarasa masing2

Almond flakes (utk diletak disekeliling kek)
Parutan cheddar cheese (topping kek)
Serbuk koko & chocolate rice (ditabur diantara lapisan kek yg dipotong tadi)

Cara-cara:

Sponge cake vanilla:

1) Pukul semua bahan pada kelajuan tinggi kecuali mentega cair sehingga pekat/gebu/fluffy
2) Perlahankan mixer dan campurkan mentega cair sehingga sebati. Matikan mixer
3) Pre-heat oven 170c
4) Masukkan adunan ke dalam loyang 9inc atau 10inc (saya pakai loyang 10inc n agak nipis tp sokay sbb leh lapiskan dgn creamcheese frosting tebal2 satg... so nmpak cam biasa je la)
5) Bakar selama lbh krg 55minit atau sehingga kek masak
6) Keluarkan segera dari oven dan terbalikkan. Kek akn jatuh/lekang sendiri dari loyang
7) Biarkan sejuk di atas redai
8) Potong tengah kek agar menjadi 2bahagian

Creamcheese frosting:

1) Pukul semua bahan sehingga creamy dan sebati
2) Saluti kek apabila kek sudah sejuk
3) Letak kek dlm fridge dulu sblm dinikmati~ :)

2nd version (3hari lalu). Saya amik dari 1001 cerita 1001 rasa

Bahan-bahan:

Sponge cake vanilla:

4biji telur gred A
100g gula
10g ovelette
100g tepung kek/self raising flour
20g tepung jagung
1tsp baking powder
40g air
1tsp esen vanilla
60g minyak masak/sayuran

Creamcheese frosting:

250g creamcheese
1/2 cawan butter
3/4 cawan susu pekat

Cara-cara:

Sponge cake vanilla:

1) Masukkan semua bahan kecuali minyak masak/sayuran dan pukul dgn kelajuan tinggi sehingga putih/gebu/fluffy
2) Masukkan minyak dan guna kaedah kaup balik sahaja. Jgn guna mixer kerana adunan yg menggunakan minyak jikalau menggunakan mixer utk mengadun kek akan menjadi bantat
3) Bahagikan adunan n masukkan emulco yg disukai (jika nak...sy xletak pun emulco just bakar n bahagikan kek kepada 2shj...terpulang kpd citarasa masing2)
4) Griskan loyang 8x8 dan masukkan adunan. Bakar pada suhu 150c selama lbh krg 25minit (resepi asal bakar selama 10-15minit tp saya rasa xcukup masak kek tuh... erm...xtaula kans so sy tmbh masa memasak)
5) Sejukkan kek sebelum diletakkan creamcheese
6) Pastu masukkan ke dlm fridge dulu sebelum dinikmati~ :)

Version saiz swissroll (9inc x 3inc) RM15 per pack (introduction price) with simple decoration~

Saiz 6inc with decoration RM35 (tiada decoration RM30 shj)

Keratan rentas snowy cheesecake

6inc snowy cheesecake with simple deco

0 comments:

Post a Comment

 

Faizah's Baking Stories Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting